Midt i jubelen for Byåsen Toppfotballs opprykk til 2.divisjon, er det all grunn til å se litt tilbake og minne om hvor utrolig det siste året faktisk har vært for Byåsen Toppfotball.

Da vi sist lørdag slo Melhus 2-1 borte, var det egentlig kronen på verket av et stykke arbeid, som startet for rundt ett år siden. I oktober i fjor rykket vi som kjent ned fra 2.divisjon, et lavere nivå enn det Byåsen har vært etter mange år i toppen av norsk herrefotball. En tøffere 2.divisjon rent sportslig, begrensede økonomiske ressurser og egne mangler gjorde det ganske tidlig klart at vi ikke hang med.

Ukene etterpå var blytunge og dystre. Vi gikk i gang med en evaluering av sesongen, der både a-lag, rekruttavdeling og apparat rundt ble endevendt i svar på hvorfor det gikk som det gikk. Samtidig gikk enkelte spillere videre til andre klubber, ja, endog til Ranheim som bare noen måneder senere spilte på øverste nivå i Norge. Det er jo en slags brutal hyllest av Byåsens spillerutviklingsfokus, men likevel var det tøft å miste gode spillere. Flere av oss var jo også i tvil om vi klarte å beholde ressursene rundt klubben. Det ville i så fall ha rammet oss hardt. Byåsen Toppfotball er en del av Byåsen IL, men som egen og uavhengig organisasjon rent økonomisk, er vi helt avhengige av alle ildsjeler og frivillige.

I de mørkene ukene frem mot jul ble det jobbet hardt, både på sportslig side og med økonomien. 2017 hadde kostet oss noe mer enn planlagt, så økonomien var skinnmager, men heldigvis ryddig. Gode bidragsytere hadde i årene før gitt oss et grunnlag, som det opp mot jul i fjor var godt å støtte seg til. Vi la så en plan i fire hovedpunkter for klubben:

*En ærlig evaluering av sesongen 2017, med innspill fra trenere, spillere og andre i apparatet

*Stabilisering av økonomien og grundig jobbing med sponsorer

*Rekruttering av ei ny og motivert spillergruppe med blanding av erfarne spillere og unge, lokale talenter

*En strategi- og sportsplan for 2018-2021, med fokus på styrket utvikling av lokalt talentarbeid

Etter hvert kom trenerapparat på plass, lagledelse, materialforvaltning og flere spillere. Skritt for skritt nærmet vi oss en bred spillerstall og et godt klubbapparat. Fokuset sportslig var å få inn ambisiøse og positive spillere, som ville trene mye og utvikle seg. Håpet og målet var opprykk tilbake til 2.divisjon, men viktigst av alt: Vi ville bruke det vi kunne av ressurser for å stabilisere klubben. Altfor ofte har vi sett at klubber som rykker ned, havner i et slags fritt fall. Det ville vi unngå.

Parallelt med det sportslige og administrative arbeidet så kom sponsorer på plass, juniorlagene ble satt opp og vi så konturene av noe bra for Byåsen Toppfotball. Målene ble satt: Opprykk til 2.divisjon, riktige resultater for rekruttlagene og utvikling av nye talenter, samt like viktig: Ryddig økonomi.

Hos ulike odds-eksperter fikk vi ikke mye tillit, da, men det passet oss egentlig bra. Nå kunne vi slå nedenfra, som en underdog, selv om vi trodde på at opplegget for 2018 ville være bra. Og med unntak av et par veldig svake kamper tidlig i vår, har sesongen stort sett vist at vi har vært det sterkeste laget. Selv RBK2 med sine ressurser, har måttet gi tap for våre krigere. At opprykket nå er sikret, er en hyllest til trenerne, spillerne, apparatet rundt, sponsorer og alle andre støttespillere. For da vi var som lengst nede i desember i fjor, var det jo som nevnt ikke akkurat opplagt at vi skulle rykke opp igjen.

Et opprykk i år var egentlig ikke alfa og omega for Byåsen Toppfotballs fremtid, men det er i inneværende strategiperiode (2018-21) vår viktigste målsetning å rykke opp til og etablere oss stabilt i 2.divisjon, samtidig som at vi skal drive økonomisk sunt, utvikle spillere og etablere et sterkere forhold til bydelen. 

2.divisjon anno 2019 vil være noe helt annet enn for noen år siden. Færre lag og tøffere konkurranse er resultatet av en omlegging fra forbundet, som i forrige runde nok var med på å koste oss plassen. I dag er gjennomsnittlig budsjett i 2.divisjon på 16,8 millioner kroner ifølge NFF, mot våre ca. 2,1 millioner i 2018. Enkelte klubber i 2.divisjon har tross alt gigantiske stadioner og budsjett på oppimot 30 millioner, og flere profesjonelle spillere. 

Virkeligheten er slik: Skal vi etablere oss i 2.divisjon må vi få flere poeng ut av pengene enn noen andre lag i toppen av norsk fotball.

For å makte dette må vi se på enda bedre måter å drive på. Et treningsregime helt i toppen, utvikling av spillergruppa, vurdering av spillerforsterkninger og egen talentutvikling kommer til å bli viktig fremover, sammen med arbeidet om å skaffe inntekter. Økonomien i Byåsen Toppfotball er stram, men ryddig og god, også ifølge Norges fotballforbunds retningslinjer. Vi ser imidlertid at sponsormarkedet er knalltøft, så eventuelt spill i 2.divisjon må i utgangspunktet drives på omtrent samme nivå som i dag. Økonomien må ikke komme i spill, ryddighet her er alfa og omega for å drive en sunn og god klubb på lang sikt, og for å få lisens for toppfotballspill.

Organiseringsdiskusjon og firepunkts-plan

På grunn av organiseringen med Byåsen Toppfotball (og Byåsen Kvinnefotball) i egen avdeling, går det i dag ikke noen penger fra spillerne i Byåsen Breddefotball, slik tilfellet er i mange andre klubber. Diskusjonen om organiseringen internt i Byåsen IL er løpende, for det er også fordeler med å drive som en felles klubb, men inntil videre er det slik at Byåsen Toppfotball drives av de som er organisert eller engasjert der.

Med tanke på hvor vi sto i fjor høst, så må vi selv kunne si at det er jobbet utrolig godt av alle i og rundt klubben for å være der vi er nå. I dette arbeidet var, og er, styret viktig – både for det løpende arbeidet og den strategiske retningen. Styret og andre ivrige frivillige står på sent og tidlig for å gjennomføre sesongen, sammen med dyktige trenere og positive spillere på alle nivå, så dette er virkelig en dugnadsklubb. I år kjennes det egentlig ut som om vi har vært en liten fotballfamilie i og rundt klubben, den følelsen skal vi ta vare på.

Siden Byåsen Toppfotball som sagt er en adskilt del fra Byåsen Breddefotball, er det viktig å jobbe så godt vi kan med begrensede ressurser. Etter sesongen i fjor mistet vi jo en del sentrale spillere til andre klubber. Spillere som Ivar Furu og Eirik Valla Dønnem er i dag sentrale på Ranheim i eliteserie, samtidig som andre byåsinger gjør seg bemerket på øverste hylle av norsk fotball. Det sier noe om hvilken utviklingsarena Byåsen kan være. Vi har i 2018 også sett flere unge spillere fra egne rekker ta store steg, og det er en utvikling vi tror kan fortsette. Vi ønsker dessuten å være en slik arena for utvikling av spillere.

Foruten a-laget, så stilte vi i inneværende år med et rekruttlag i 4.divisjon, samt et førstelag og andrelag i G19. En lignende modell blir satt opp for 2019, men med enda mer sportslig spissing. Alt dette skal sikre ei god utviklingstrapp for unge spillere, frem til å bli kandidater for a-laget vårt. Blant grepene vi tok før 2018, var å bestemme at alle trenere på junior skal ha solid utdanning og erfaring, samt at vi fra 2018 støtter dette arbeidet med en egen sportslig leder. Vi sier ikke at alt går knirkefritt, men resultatene for a-laget og 4.divisjon, samt antallet juniorer som spiller eller hospiterer med a-laget, tilsier at vi er på rett vei. 

Evalueringen av 2018-sesongen og planlegging av 2019 skal nå i gang, men vi må uansett rette en stor takk til alle sponsorer og andre bidragsytere, som har støttet prosjektet med å føre klubben tilbake til det nivået vi mener den skal være. En klubb kan fort miste hele sitt fundament ved nedrykk og falle videre nedover i systemet, men med hardt og målrettet arbeid har vi altså stabilisert det øverste laget innen herrefotball på Byåsen. Det hadde vi ikke klart uten alle dere rundt oss! Og nå skal klubben gjøre alt den kan, for å utvikle seg videre, så vi atter kan ha en stabil klubb i 2.divisjon!

Byåsen Fotballakademi

Vi er også stolte av at vi i 2018 klarte å videreføre og utvikle Byåsen Fotballakademi, som vi startet i 2017 og driver sammen med Byåsen Kvinnefotball og Byåsen videregående skole. Akademiet er for både gutter og jenter, fra alle klubber, bare de studerer ved Byåsen videregående skole. Vårt håp er at dette bidrar til at flere talenter blir på Byåsen og etter hvert tar steg gjennom systemet vårt. 

Vi benytter anledningen til å takke alle byåsinger som støtter oss også. Vi håper bydelen blir med videre og støtter fotballfamilien her på Byåsen. Og med tanke på at Byåsen Kvinnefotball også har gjort det meget bra i 1.divisjon i år, så har det jo vært en utrolig morsom Byåsen-sesong!

Undertegnede vil samtidig takke for to spennende år i styret i Byåsen Toppfotball. En ny jobb lot seg ikke kombinere med vervet som styreleder. Den meget erfarne Thomas Dahle ble derfor nylig valgt til styreleder, inntil årsmøte i klubben neste år finner en ny permanent løsning. Dette er en meget god løsning. Thomas kjenner Byåsen, både som spiller og tidligere styreleder. Jeg blir nå med som frivillig i arbeidet videre. For det trengs alltid en hjelpende hånd 

På vegne av styret i Byåsen Toppfotball

Atle Bersvendsen

 

twitter share
 
        Ligaen avd 5  2020,
Alt seriespill utsettes inntil videre

 vs

Kolstad

 

Byåsen

Serieåpningen 2020 utsettes: 
??.?? 20:00 Byåsen-Ranheim, G19
??.?? 20:00 Verdal-Byåsen, G19
??.?? 16:00 Byåsen2-Steinkjer, 4.div
??.?? 16:00 Kolstad-Byåsen, 3.div
Fotball.no: 1.lag, 2.lag, G19-1

© 2022 Byåsen Toppfotball
Joomla Templates by JoomZilla.com
Back to Top